Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Net Billing і Net Metering що це і чим вони відрізняються

Починаючи з 2024 року в Україні активно впроваджуються нові системи розрахунків за надлишкову альтернативну електроенергію, відомі як Net Metering і Net Billing. Ці інноваційні системи спрямовані на підтримку використання енергії з відновлюваних джерел, зокрема, сонячної, та надають можливість споживачам ефективно використовувати згенеровану надлишкову електроенергію.

Механізми Нет білінг та Нет метерінг представляють собою зручний спосіб для будь-якого домогосподарства або бізнесу не тільки забезпечити себе електроенергією за допомогою сонячних електростанцій, але й віддавати надмірну енергію у мережу.

При цьому, ця віддача електроенергії буде компенсована грошовими коштами, які будуть зараховані безпосередньо на ваш особистий рахунок споживача. Однак ці кошти можна використовувати лише для оплати витрат на електроенергію в майбутньому, їх не буде видно у формі готівки або переказів на банківський рахунок. Вони доступні тільки у вашому особистому кабінеті споживача для зручності розрахунків за електроенергію.

Кращий вибір мережевих сонячних електростанцій, які підходять для Net Billing: https://alteco.in.ua/ua/typovi-soniachni-elektrostantsii

Net billing інфографіка
Загальна схема роботи систем Net billing та Net metering (вказаний приблизний виробіток для електростанції  потужністю 10 кВт) 

Net Billing: грошові кошти на рахунок

Механізм Net Billing відкриває можливість будь-якому домогосподарству чи бізнесу генерувати власну електроенергію за допомогою сонячних електростанцій та передавати зайву електроенергію у загальну мережу. Ця передана електроенергія буде компенсована у формі коштів, що автоматично зараховуються на особистий рахунок споживача. Слід зазначити, що ці кошти не видаються у готівковій формі або не надходять на банківський рахунок, а зберігаються в особистому кабінеті, доступному виключно для розрахунків за електроенергію.

Наприклад, уявімо, що ваша сонячна електростанція виробила більше енергії, ніж ви використали вдома під час сонячного дня. За системою Net Billing, ці надлишки не просто йдуть в “нікуди”, вони перетворюються на грошові кошти, по вартості закупівлі електроенергії, які зараховуються на ваш рахунок. Ці гроші не можна зняти з рахунку, але ви можете їх використовувати для оплати вашого рахунку за електроенергію, коли ваша електростанція не генерує достатньо енергії. Наприклад, вночі або в зимовий час, коли мало сонячного випромінювання.

Такий підхід до розрахунків за енергію створює велику гнучкість для споживачів. Ви можете ефективно управляти своїми фінансами, використовуючи накопичені кошти зі спеціального рахунку. Забезпечуючи таким чином безперервність електропостачання у будь-який час.

Сонячні електростанції для бізнесу разом з Net Billing дозволять збільшувати прибутки підприємству: https://alteco.in.ua/ua/soniachni-stantsii-dlia-biznesu

Як працює Нет білінг

Гроші за надлишкову електроенергію автоматично зараховуються на особистий рахунок до 15-го числа наступного місяця. Ці кошти можна використовувати з моменту їх отримання та відображаються на балансі рахунку як передплата за електроенергію.

Законодавством не передбачено обмежень на термін використання цих коштів, але якщо електроенергія постійно споживається, кошти за спожиті кіловати автоматично списуються наступного місяця. Якщо в зазначений час споживання не буде, то ці кошти будуть далі накопичуватися до того періоду, коли вони стануть потрібними для розрахунку.

При цьому слід пам’ятати, що неможливо одночасно скористатися Нет-білінгом та “зеленим” тарифом на одну і ту саму генеруючу установку. Однак можна здійснити перехід з одного механізму на інший залежно від потреб та умов.

Які тарифи будуть застосовані?

Вибір тарифів залежить від типу постачальника електроенергії, тобто того, хто надсилає квитанції за електроенергію. Існують два варіанти.

Перший – це продаж за вільними цінами. У цьому випадку конкретний споживач укладатиме угоду зі своїм постачальником щодо ціни, за якою буде придбана електроенергія. Цей підхід стосується підприємств та інших споживачів, які не мають угоди з постачальником універсальних послуг (ПУП) – компаніями, що постачають електроенергію та здійснюють її розподіл.

Другий варіант – це ціни ринку на добу наперед (РДН), які застосовуються для приватних домогосподарств.

Як підключитись до Net billing?

Спочатку треба звернутися до свого постачальника електроенергії, який обслуговує ваш район та має зв’язок з встановленою сонячною електростанцією. Потім потрібно підписати угоду або додаток до уже існуючого договору про постачання.

Щоб використовувати механізм нет білінгу, в приватному будинку має бути встановлений спеціальний двонаправлений лічильник, який рахує прихід та розхід електроенергії. Для промислових споживачів потрібна автоматизована система комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ). Такий облік обов’язково потрібно мати, щоб передавати електроенергію у мережу.

Дозволена потужність передачі електроенергії залежить від потужності вашої сонячної електростанції. Якщо вона має потужність до 50 кВт, то можна передавати в мережу всю зазначену потужність. Наприклад, якщо ваш будинок має СЕС потужністю 10 кВт, то ви не зможете віддати в мережу більше 10 кВт одночасно, і так до 50 кВт.

Якщо потужність вашої СЕС перевищує 50 кВт, то можна передавати в мережу не більше 50% від дозволеної потужності одночасно.

Net Billing і Net Mettering це вигідно

Net Metering: кіловат години на рахунок

Net Metering – це система, яка дозволяє вам отримати максимальну користь від вашої сонячної електростанції. Подібно до Net Billing, ви можете виробляти більше енергії, ніж ви використовуєте, і віддавати цей надлишок до мережі енергосистеми. Але ось де полягає головна відмінність: вся надлишкова енергія конвертується не в гроші, а зараховується на ваш особистий баланс у вигляді кіловат годин. Це означає, що ви можете використовувати накопичені кіловати у майбутньому, коли ваша електростанція не буде генерувати достатньо енергії.

Давайте припустимо, що ваше підприємство вирішило встановити сонячну електростанцію на даху вашого виробництва. Протягом сонячного дня ваша електростанція генерує більше енергії, ніж ви використовуєте. Завдяки системі Net Metering, цей надлишок не марнується – він зараховується на ваш особистий баланс у вигляді кіловат годин, що накопичуються. І коли, наприклад взимку, ви потребуєте більше енергії, ніж виробляє ваша електростанція, ви можете використовувати ці накопичені кіловат години з вашого балансу, замість купівлі електроенергії з мережі за додаткову плату.

Відмінність Net Metering від Net Billing в тому, що у першому варіанті накопичуються кіловат-години, а у другому – гривні, за які продавалася електроенергія.

Вплив на розвиток альтернативної енергетики

Впровадження систем Net Metering і Net Billing має значний вплив на розвиток альтернативної енергетики в Україні. Ці системи створюють стимули для власників сонячних електростанцій розглядати можливості збільшення ефективності використання енергії з відновлюваних джерел. Замість простого продажу надлишкової енергії до мережі, власники можуть зберігати цю енергію для власного використання в майбутньому, що робить їхні сонячні електростанції ще більш вигідними та економічно привабливими.

Наприклад, завдяки системам Net Metering та Net Billing, власники сонячних електростанцій можуть зберігати надлишкову енергію, яку вони генерують у періоди високого виробітку, таких як сонячні дні. Потім вони можуть використовувати накопичені ресурси в періоди пікового попиту, коли тарифи на електроенергію найвищі. Це сприяє ефективному використанню електроенергії та зменшує залежність від традиційних джерел.

Особливо вигідна така схема роботи для підприємств і бізнесу, бо вона дає змогу дуже гнучко використовувати вироблену електроенергію, таким чином знижуючи витрати та підвищуючи рентабельність.

Рекомендуємо вам обрати сонячну електростанцію для бізнесу від Alteco – систему, яка збільшує ваш прибуток.

Остаточний вибір між системами Net Metering і Net Billing буде залежати від потреб та умов кожного конкретного власника сонячної електростанції, а також від нормативно-правової бази та характеристик енергетичного ринку України.

Net Billing та Net Mittering для підприємств

Різниця у підходах Net Metering і Net Billing та “зеленим” тарифом

Тепер порівняємо нові системи Net Metering і Net Billing з вже давно впровадженою системою “зеленого” тарифу. Відомо, що “зелений” тариф, хоча і стимулював використання енергії з відновлюваних джерел, проте не завжди сприяв її ефективному використанню. Через ряд недоліків, зокрема, невідповідність між генерацією та споживанням електроенергії.

Спочатку ідея цього тарифу передбачала, що домогосподарства будуть споживати більшість електроенергії, яку вони виробляють, та віддаватимуть у мережу лише надлишок. Проте, на практиці ситуація складалася інакше.

Багато споживачів встановлювали потужне обладнання, навіть там, де реально не було потреби у великій кількості електроенергії. Це призводило до її надмірного виробництва та надлишку, який віддавався у мережу.

Такий підхід не лише призводив до втрати ресурсів, але й створював фінансові труднощі для держави, оскільки їй доводилося оплачувати за віддачу в мережу значної частини зайвої електроенергії.

Більшість сонячних електростанцій встановлювалися з метою отримання фінансового прибутку, а не для активного розвитку альтернативної енергетики. Основною метою став заробіток, а не сприяння сталому виробництву енергії з відновлюваних джерел.

Таким чином, виявляється, що ідея “зеленого” тарифу не завжди відповідала реальній ситуації, що ускладнювало розвиток альтернативної енергетики.

Але при цьому “зелений” тариф і надалі буде діяти до 2030 року, як це передбачено законодавством. Даючи можливість, в першу чергу приватним домогосподарствам, заробляти на генерації зеленої електроенергії.

Переваги систем Net Metering і Net Billing

Системи Net Metering і Net Billing пропонують якісніший розподіл згенерованої електроенергії, сприяючи встановленню сонячних електростанцій у місцях з реальним споживанням. Це забезпечує більш ефективне використання енергії та стимулює розвиток альтернативної енергетики у зв’язці з бізнес-структурами.

Порівняно з “зеленим” тарифом, системи Net Metering і Net Billing мають додаткові переваги, такі як гарантії походження “зеленої” енергії та гнучкість розрахунків. Ці системи сприяють розвитку ринку відновлюваних джерел енергії та створюють нові можливості для співпраці між споживачами та енергетичною системою.

Щодо впровадження таких систем в Україні, вони можуть сприяти створенню нових правил, що стимулюють розвиток сонячних енергосистем. Що принесе користь як громадянам, так і промисловим власникам сонячних електростанцій.

 

Звертайтесь за консультацією з Net Billing та Net Mitering

    Захист від спаму 6 + 3 ?