Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зелений тариф в Україні

Що таке “зелений” тариф?

green tarif 1

У світі зростає тенденція державного стимулювання розвитку альтернативної енергетики. Причин для цього багато – від чисто екологічних (зростання «тиску» на навколишнє середовище з боку енергогенеруючої промисловості та пошук шляхів цей тиск знизити), до спроб підвищення стабільності енергосистеми та зниження залежності від імпортних енергоносіїв. Різні країни по-різному вирішують це питання, але одним з популярних рішень – є введення «зеленого» тарифу.

«Зелений» тариф (feed-in tariff, renewable tariff) – це комплекс стимулюючих заходів для виробників енергії з відновлюваних джерел, який часто включає:

  • Гарантоване підключення до енергомереж.
  • Довгостроковий договір про закупівлю електро/теплоенергії.
  • Закупівля електроенергії за спеціальними, завищеними тарифами.

“Зелений” тариф у світі

Вперше в світі «зелений» тариф (під іншою назвою) був введений в США в 1978 році президентом Дж. Картером, під час відомої всім енергетичної кризи 70-х. У Європі першою була Німеччина, яка в 1990 році змінила своє енергетичне законодавство, прописавши в ньому процедуру стимулювання виробництва електроенергії з відновлюваних джерел, закріпивши цю позицію в окремому законі в 2000-му.

Пік прийняття або розвитку «зеленого» тарифу припадає на середину-кінець 2000-х (2005-2009 рр.): Австралія, Канада, Чехія та ін. Більш того, в Ізраїлі (середина 1980-х, 2005) та Іспанії (2005- 2006) прийняті законодавчі норми, що зобов’язують при зведенні нових будинків встановлювати на них сонячні колектори – для нагріву води, і сонячні фотомодулі – для виробництва електрики. У 2011 році більш ніж 50 країн прийняли закони, що стимулюють вироблення електроенергії з альтернативних джерел за допомогою «зеленого» тарифу.

“Зелений” тариф в Україні

В Україні, введення «зеленого» тарифу було прийнято в 2008 році і має сьогодні таке значення:

«Зелений» тариф – спеціальний тариф, за яким закуповується електрична енергія, вироблена на об’єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії (крім доменного та коксового газів, а з використанням гідроенергії – вироблена лише малими гідроелектростанціями) (ВР України, Закон “Про електроенергетику” від 16.10.1997 N 575/97-ВР).

stavki zelenogo tarifa v ukraine

У 2015 році в нього були внесені, на наш погляд, розумні зміни (ВР України, Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії” від 04.06.2015 № 514-VIII).

У підсумку, на сьогоднішній день, закон передбачає можливість підключення «зеленого» тарифу для юридичних осіб, тобто для бізнесу, а також фізичних осіб, представлених приватними домогосподарствами, з обмеженням потужності станції до 30 кВт (мешканці квартир, в тому числі приватизованих, в цей перелік поки не входять).

Умови підключення зеленого тарифу

Для приватних домогосподарств (фізичних осіб)

Оформлення відбувається за спрощеною процедурою та при хороших умовах підключитися можна за 1 місяць.

Устаткування, дозволене до підключення:

Для бізнесу (юридичних осіб)

Процедура оформлення зеленого тарифу включає безліч етапів і поки ще досить тривала. Як правило, оформлення займає від півроку до 1 року.

Устаткування, дозволене до підключення:

  • сонячні електростанції (дахові та наземні);
  • вітроелектростанції;
  • гідроелектростанції;
  • геотермальні електростанції;
  • біогазові електростанції.

 

Детальніше про “зелений” тариф для фізичних осіб

Детальніше про “зелений” тариф для юридичних осіб