Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЧОМУ ІНФРАСТРУКТУРА ЗЕЛЕНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ ПРОЦВІТАЄ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА ГЛОБАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ?

Green energy boom 1Пандемія Covid-19 та викликані нею економічні наслідки по-різному вплинули на перехід до чистої енергії, причому деякі сектори постраждали більше, ніж інші. Раніше цього року Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) попередило про уповільнення прогресу в досягненні цілей стійкої енергетики через Covid-19 та звернення до прогресу в багатьох галузях, що мають вирішальне значення для досягнення чистого нуля, таких як енергоефективність, екологічно чисте приготування їжі або доступ до електрики. Однак є один сектор, який продемонстрував чудову стійкість з початку пандемії та зміг зберегти та навіть прискорити своє швидке зростання з 2020 року: інфраструктура зеленої енергетики.

Це не означає, що сектор був несприйнятливий до складних умов останніх двох із половиною років. У зв’язку з тим, що глобальні виробничо-збутові ланцюжки серйозно порушені блокуваннями Covid-19 та геополітичними тертями, багато проектів у галузі відновлюваних джерел енергії зіткнулися зі значними затримками в установці.

Замовлення на нові сонячні панелі або акумуляторні системи для мережних додатків тепер можуть займати від декількох місяців до двох років. Наприклад, більше 315 проектів у США буде скасовано або відкладено в 2022 році через обмеження в ланцюжку поставок, згідно з даними торгової групи Solar Energy Industries Association з Вашингтона, округ Колумбія.

NextEra, один із найбільших в Америці розробників зеленої інфраструктури та капітальних інвесторів, нещодавно оголосила, що приблизно від 2,1 до 2,8 ГВт її сонячних та акумулюючих проектів необхідно буде перенестиGreen_energy_boom_2.jpgз 2022 на 2023 рік.

У той же час розробники відновлюваних джерел енергії борються зізростаючими цінами на метали. Ціна на полікремній, ключовий матеріал у ланцюжку створення вартості сонячної фотоелектричної енергії, зросла на рекордні 300% із січня 2020 року.

Затримки з доставкою та стрибки цін висвітлили потребу у більш диверсифікованих ланцюжках поставок, але вони також не змогли підірвати бум зеленої інфраструктури. Навпаки, приріст потужностей відновлюваних джерел енергії минулого року досяг рекордного рівня: у 2021 році в усьому світі було введено в експлуатацію близько 270 ГВт відновлюваних джерел енергії.

Очікується, що ця тенденція збережеться у 2022 році, при цьому прогнозується, що збільшення потужності відновлюваних джерел енергії зросте ще на 8%, при цьому на сонячну енергію припадатиме приблизно 60% нових установок. Аналогічні тенденції можна спостерігати на ринку праці: кількість робочих місць у сфері відновлюваних джерел енергії у США у 2021 році зросла після спаду у 2020 році через пандемію Covid-19.

Це нарощування екологічно чистої енергії відбувається на тлі збільшення активності в секторі злиття та поглинання та значного припливу приватного капіталу. Глобальні фонди сталого розвитку досягли рекордного рівня 3,9 трильйона доларів у третьому кварталі 2021 року, збільшившись удвічі всього за 12 місяців.

У 2021 році американські стартапи зі зберігання акумуляторів, інтелектуальних мереж та енергоефективності залучили рекордні 10,1 млрд доларів венчурного фінансування, що різко перевищує 2,6 млрд доларів у 2020 році.

Очікується, що у 2022 році глобальні інвестиції в чисту енергетику перевищать 2,4 трильйони доларів, що набагато перевищує рівень пандемії. Апетит інвесторів до проектів у галузі відновлюваних джерел енергії, схоже, не слабшає.