Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

REPOWEREU: ПЛАН ЗІ ШВИДКОГО ЗНИЖЕННЯ ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД РОСІЙСЬКИХ ВИКОПНИХ ВИДІВ ПАЛИВА І ПРИСКОРЕННЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ

HydrogenЄвропейська комісія представила план REPowerEU, свою відповідь на труднощі та збої на світовому енергетичному ринку, спричинені вторгненням Росії в Україну. Існує подвійна необхідність перетворити енергетичну систему Європи: покінчити із залежністю ЄС від російських викопних видів палива, які використовуються як економічна і політична зброя і обходяться європейським платникам податків майже 100 мільярдів євро на рік, і вирішити проблему кліматичної кризи. Діючи як Союз, Європа може швидше позбавитися залежності від російських викопних видів палива. 85% європейців вважають, що ЄС має якнайшвидше знизити свою залежність від російського газу та нафти, щоб підтримати Україну. Заходи в плані REPowerEU можуть відповісти на ці амбіції через енергозбереження, диверсифікацію енергопостачання та прискорене впровадження відновлюваних джерел енергії для заміни викопного палива в будинках, промисловості та виробництві електроенергії.

RepowerEU 2Зелена трансформація зміцнить економічне зростання, безпеку та заходи щодо боротьби зі зміною клімату для Європи. Фонд відновлення та стійкості лежить в основі плану REPowerEU, підтримуючи скоординоване планування та фінансування транскордонної та національної інфраструктури, а також енергетичні проекти та реформи. Комісія пропонує внести цільові поправки до Регламенту, щоб інтегрувати спеціальні глави REPowerEU у існуючі плани відновлення та стійкості держав-членів на додаток до великої кількості відповідних реформ та інвестицій, які вже включені. У цей процес буде включено рекомендації для конкретних країн у циклі європейського семестру 2022 року.

Масштабне розширення та прискорення використання відновлюваних джерел енергії у виробництві електроенергії, промисловості, будівлях та транспорті прискорить нашу незалежність, надасть імпульсу переходу до «зелених» технологій і з часом знизить ціни. Комісія пропонує збільшити до 2030 року основну мету з відновлюваних джерел енергії з 40% до 45% у рамках пакету «Fit for 55». RepowerEU 3

Установка цієї загальної мети створить основу для інших ініціатив, у тому числі: Спеціальна сонячна стратегія ЄС щодо подвоєння сонячної фотовольтаїчної потужності до 2025 року та встановлення 600 ГВт до 2030 року. Ініціатива «Сонячний дах» з поетапним юридичним зобов’язанням щодо встановлення сонячних панелей у нових громадських та комерційних будівлях, а також у нових житлових будинках. Подвоєння темпів впровадження теплових насосів та заходи щодо інтеграції геотермальної та сонячної теплової енергії у системах централізованого та комунального теплопостачання, що модернізуються. Рекомендація Комісії по боротьбі з повільними та складними дозволами для великих проектів щодо відновлюваних джерел енергії, а також цільова поправка до Директиви щодо відновлюваних джерел енергії для визнання відновлюваних джерел енергії як першочерговий суспільний інтерес. Держави-члени повинні створити спеціальні «перехідні» зони для відновлюваних джерел енергії зі скороченими та спрощеними процесами видачі дозволів у районах з нижчими екологічними ризиками. Щоб допомогти швидко визначити такі райони, в які можна потрапити, Комісія надає набори даних екологічно чутливих районів у рамках свого цифрового картографічного інструменту для географічних даних, пов’язаних з енергетикою, промисловістю та інфраструктурою. Встановлення мети з виробництва 10 млн тонн відновлюваного водню всередині країни та 10 млн тонн імпорту до 2030 року, щоб замінити природний газ, вугілля та нафту у важкодоступних для декарбонізації галузях промисловості та транспортних секторах.

RepowerEU 4Щоб прискорити ринок водню, співголовам необхідно узгодити додаткові підцілі для конкретних секторів. Комісія також публікує два делеговані закони про визначення та виробництво відновлюваного водню, щоб гарантувати, що виробництво призведе до чистої декарбонізації. Для прискорення водневих проектів на дослідження виділено додаткове фінансування у розмірі 200 млн. євро, і Комісія зобов’язується до літа завершити оцінку перших важливих проектів, що становлять загальноєвропейський інтерес. План дій з біометану встановлює інструменти, включаючи нове промислове партнерство з біометану та фінансові стимули для збільшення виробництва до 35 мільярдів кубометрів до 2030 року, зокрема у рамках Загальної сільськогосподарської політики.