Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ТЕМПИ ЗРОСТАННЯ ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ У ВСЬОМУ СВІТІ У 2020 РОЦІ ЗБІЛЬШИЛИСЯ НА 45%

renewable energy in the world 1jpg

Незважаючи на пандемію, темпи зростання світових потужностей відновлюваних джерел енергії в 2020 році підскочили на 45%, що є частиною «безпрецедентного буму» вітрової та сонячної енергії, згідно з новим звітом Міжнародного енергетичного агентства МЕА). Це найбільший річний приріст з 1999 року.

Паризьке МЕА було засновано під час енергетичної кризи початку 1970-х років. До його складу входять 30 членів, включаючи США, а також вісім «асоційованих країн», таких як Китай та Індія.

«Виключне збільшення кількості доданих вітроенергетичних потужностей на 90% призвело до розширення», – йдеться в звіті. Він також вказує на 23%-ве розширення нових сонячних електростанцій.

У 2020 року відновлювані джерела енергії були «єдиним джерелом енергії, попит на який збільшився, в той час як споживання всіх інших видів палива знизилося», – заявляє МЕА, чия місія – зробити світове енергопостачання більш надійним, доступним і стійким.

МЕА прогнозує, що значний приріст потужності відновлюваних джерел енергії стане «новою нормою» в 2021 і 2022 роках, зі збільшенням, аналогічним рекордного показника 2020 року.

renewable energy in the world 2У звіті йдеться про те, що в четвертому кварталі 2020 року було введено безпрецедентну кількість відновлюваної енергії. Один тільки Китай додав більше 92 гігават потужності – більш ніж в три рази більше, ніж він додав в четвертому кварталі 2019 року. США додали 19 гігават, що різко перевищує 13,7 гігават, доданих в тому ж кварталі минулого року.

Незважаючи на успіхи в галузі відновлюваних джерел енергії, експерти попереджають, що зберігається «суттєвий розрив» між викидами від триваючого використання викопного палива і більш низькими рівнями, необхідними для дотримання температурних обмежень в Паризькій угоді про зміну клімату до кінця десятиліття.

«Масове поширення екологічно чистої електроенергії має вирішальне значення для того, щоб світ зміг досягти своїх чистих нульових цілей», – заявив глава МЕА Фатіх Бірол, закликавши уряд використовувати імпульс минулого року для збільшення інвестицій в сонячну, вітрову та інші галузі відновлюваних джерел енергії, а також зміцнення їх інфраструктури електромереж.

renewable energy in the world 3

Світове споживання вугілля, що є основним джерелом викидів парникових газів, які сприяють глобальному зміни клімату, впало на 4% в 2020 році – найбільше падіння з часів Другої світової війни, як повідомило раніше в цьому році МЕА. Але з кінця минулого року попит почав зростати заново за рахунок економік Азії, які одними з перших почали відновлюватися після пандемії COVID-19.

Ще один фактор: хоча Китай інвестує в «зелену» енергію, країна також продовжує будувати нові вугільні електростанції. На Китай припадає близько третини річного споживання вугілля в світі – і очікується, що в 2021 році він досягне нового рекордного рівня, заявило МЕА в квітні.

За даними Федерального управління енергетичної інформації США з посиланням на дані на кінець 2020 року, близько 20% генеруючих потужностей США використовують вугільні електростанції. Найбільша частка електроенергії в країні припадає на електростанції, що працюють на природному газі, на які припадає 43% потужностей США, повідомляє агентство.

МЕА заявляє, що воно переглянуло свій прогноз з відновлюваних джерел енергії в США після того, як Конгрес надав федеральні податкові пільги для проектів в області сонячної та вітрової енергетики в рамках законопроекту про витрати, схваленого законодавцями в кінці 2020 року.

Цей сектор може вирости ще більше, якщо Конгрес прийме закон, заснований на плані інфраструктури президента Байдена, повідомляє паризьке агентство.

renewable energy in the world 4

США схвалили великий морський вітроенергетичний проект, просуваючи план будівництва турбінної установки приблизно в 12 морських милях від берега від Мартас-Він’ярд, штат Массачусетс. Проект потужністю 800 мегават забезпечить електрикою 400 000 домівок і підприємств, заявляє адміністрація Байдена.

У звіті МЕА по ринку відновлюваних джерел енергії вказується, що кілька країн, в тому числі Китай, США та В’єтнам, стали рушійними силами феноменального росту відновлюваних джерел енергії в минулому році. Всі три країни зіткнулися з крайніми термінами реалізації політики, що стимулювало завершення проектів в галузі відновлюваних джерел енергії.

У звіті йдеться про те, що вперше на частку Китаю припало 50% світового зростання потужностей з відновлюваних джерел енергії. Очікується, що в 2021 році країна додасть трохи менше відновлюваних джерел енергії, оскільки вона поступово відмовиться від деяких субсидій для вітряних і сонячних проектів.

Незважаючи на ці зміни, розвиток сонячної енергетики «продовжить бити рекорди», – заявляє МЕА, прогнозуючи, що до кінця наступного року щорічні прирости потужностей досягнуть 162 гігават – майже на 50% вище, ніж приріст сонячних потужностей в передпандемічну епоху 2019 року.

Очікується, що відновлювані джерела енергії «складуть 90% від загального збільшення світових енергетичних потужностей» в цьому і наступному році, згідно агентству з посиланням на підтримку з боку державної політики та інвестицій.