Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ВДЕ СТАЛИ У 2020 РОЦІ ГОЛОВНИМ ДЖЕРЕЛОМ ЕЛЕКТРИКИ В ЄС

Renewable energy in EU 1

В електроенергетиці Європейського Союзу відбулася зміна лідера: найбільшим виробником електрики стала відновлювальна енергетика. У 2020 році 27 країн Євросоюзу вперше отримали більше електроенергії з відновлюваних джерел, ніж з корисних копалин. Частка вугілля, газу і нафти знизилася до 37%, тоді як вітер, сонце, гідроенергія та біомаса забезпечили 38% сумарної генерації в ЄС, збільшивши обсяги виробництва на 10%.

Вітер і сонце забезпечили п’яту частину всієї електроенергії в ЄС

До таких висновків прийшли два аналітичних центри, що спеціалізуються на питаннях енергетики і глобального енергетичного переходу, – британський Ember і німецький Agora Energiewende. У спільній доповіді, опублікованій в січні, вони підкреслюють, що досягнутий “важливий рубіж при переході Європи на чисту енергію”. Це вже п’яте дослідження електроенергетики ЄС, проведене двома організаціями.

Renewable energy in EU 2

Відновлювані джерела енергії (ВДЕ) вийшли в лідери завдяки триваючому швидкому зростанню вітряної та сонячної енергетики, що збільшили в 2020 році генерацію, незважаючи на економічну кризу, відповідно на 9% і 15%. Разом вони забезпечили в минулому році 19% (майже п’яту частину!) всієї електрики в ЄС: частка вітру склала 14%, сонця – 5%. Обсяги виробництва в гідроенергетиці залишилися незмінними, розвиток біоенергетики загальмувався, відзначається в доповіді. Додамо, що в Німеччині частка ВДЕ в минулому році вперше перевищила 50%.

Зростання виробництва електроенергії за допомогою ВДЕ сталося в ЄС в минулому році в умовах зниження попиту на електрику на 4%, викликаного пандемією коронавіруса та рецесією. Одночасно продовжилося стрімке скорочення виробництва електроенергії на вугільних електростанціях. За один тільки 2020 рік воно впало на 20%, а в порівнянні з 2015 роком знизилося наполовину. В результаті частка кам’яного та бурого вугілля в генерації електроенергії в ЄС зменшилася до 13%.

Частка природного газу в електроенергетиці ЄС досягла 20 відсотків

Renewable energy in EU 3

На цьому тлі відносно небагато – на 4% скоротилося виробництво електроенергії з природного газу. У доповіді вказується, що утриманню позицій сприяли низькі ціни на газ і подорожчання сертифікатів на викиди CO2 в атмосферу. Це стимулювало енергетичні компанії активніше використовувати блакитне паливо: воно виділяє при спалюванні значно менше парникових газів, ніж вугілля. Незважаючи на деяке скорочення споживання газу в торішніх специфічних умовах, попит на нього в порівнянні з 2015 роком збільшився на 14%, в результаті частка газу досягла 20%, вказується в доповіді. Виходить, що в даний момент в Євросоюзі з газу виробляється приблизно стільки ж електрики, що і за допомогою вітру і сонця.

На рекордні 10% впало в 2020 році виробництво електроенергії на атомних електростанціях. “Це був найбільший спад з 1990 року і, можливо, за всю історію. Він був навіть більше, ніж в 2011 році, коли Німеччина закрила атомні станції після Фукусіми”, – відзначають автори доповіді і пояснюють це проблемами на АЕС у Франції та Бельгії, а також закриттям енергоблоків в Швеції та Німеччині.

В європейського ринку вугілля немає перспектив
Renewable energy in EU 5

Доповідь Ember і Agora Energiewende в черговий раз підтвердила безперспективність європейського ринку для російських експортерів вугілля – і, відповідно, для залізничних і морських перевезень, які обслуговують поставки цього енергоносія в західному напрямку. Споживання енергетичного вугілля падало в 2020 році майже в усіх країнах ЄС, зазначається в доповіді. Особливо згадуються Нідерланди, Греція та Іспанія, де процес відмови від вугілля прискорюється завдяки успішному розвитку вітряної та сонячної енергетики.

Відзначимо, що більшість країн ЄС мають намір припинити використання вугілля в електроенергетиці до 2030 року. У Німеччині це повинно статися, згідно з прийнятим законом, найпізніше в 2038 році, проте вже в 2020 році виробництво електрики на німецьких вугільних електростанціях скоротилося навіть дещо більше, ніж в середньому по ЄС – на 22%, вказується в доповіді.