Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Які шанси України стати великим експортером “зеленого” палива?

HydrogenДо 2040 року, згідно зі стратегією, представленою в цьому році (2021 рік) об’єднанням 23 провідних компаній Європи в сфері енергетичної інфраструктури, на континенті має з’явитися мережа водневих трубопроводів. Частиною цих планів є і Україна.

Центральноєвропейський водневий коридор

23 вересня Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ), а також транспортери газу з Німеччини (OGE), Чехії (NET4GAS) та Словаччини (EUSTREAM) оголосили про Hydrogen 2плани створити Центральноєвропейський водневий коридор, який з’єднає Україну та південь Німеччини. Згідно з експертними прогнозами, Німеччина через кілька десятиліть стане головним ринком “зеленого” водню в Європі. Йдеться про екологічно чисте паливо, отримане шляхом електролізу води із застосуванням електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел. Внутрішнє виробництво “зеленого” водню в Німеччині зможе покрити лише третину попиту в 2045 році, прогнозує, зокрема, берлінський Фонд кліматичної нейтральності (Stiftung Klimaneutralität). Решту доведеться імпортувати. Учасники нового трубопровідного консорціуму сподіваються, що одним з головних постачальників стане Україна.

Перехід саме на “зелений” водень необхідний для реалізації стратегії Європейського Союзу, яка передбачає повну відмову від викопних видів палива до 2050 року. «Щоб перейти на водень до 2040 або 2050 року потрібно починати підготовку інфраструктури вже сьогодні», – зазначив в інтерв’ю DW директор баварського оператора газових мереж Bayernets GmbH Ріхард Унтерзеер (Richard Unterseer).

Будівництво водневої інфраструктури – не за горами

Hydrogen 3

Bayernets планує вже через 3-4 роки перевести з природного газу на водень першу ділянку в своїй мережі газопроводів. Початок буде скромним: будуть переобладнані спочатку 14 кілометрів газопроводу з в цілому більше 1600 кілометрів, які знаходяться в управлінні баварської компанії. Йдеться про нитку, яка з’єднає завод з виробництва водню та промисловий кластер поблизу міста Бургхаузен. “Це буде моментом зародження майбутнього водневого трубопроводу з України через Словаччину та Австрію до Баварії.

Водень не врятує “Трансгаз”

Щоб заповнити українсько-словацьку гілку трубопроводу “Трансгаз” воднем на експорт Україні потрібно створити потужності по виробництву цього палива в 35 гігават. Крім того, щоб наповнити “Трансгаз” воднем, потрібно 100 гігават потужностей з виробництва “зеленої” енергії. Зараз, за ​​даними Держенергоефективності, всі “зелені” електростанції в Україні мають потужність лише в 13 гігават, а національна стратегія розвитку відновлюваної енергетики передбачає, що до 2035 року ці потужності зростуть лише до 22 гігават.

ЕHydrogen 4ксперт брюссельського аналітичного центру Bruegel Георг Цахман (Georg Zachmann) переконаний, що більш раціонально буде експортувати до Євросоюзу українську “зелену” електроенергію, якої в Німеччині може не вистачити для виробництва водню. Так що краще б європейські партнери сконцентрувалися на підтримці розвитку “зеленої” енергетики в Україні, вважає Цахман. “Потрібні кредити для нових станцій, кредити на створення маневрених потужностей в українській енергосистемі, зокрема, за рахунок модернізації гідроелектростанцій. Треба також підтримати Україну на шляху інтеграції в європейські енергомережі”, – відзначає експерт.

Джерело: DW